Разное

Математика 4 клас богданович 2019 готові домашні завдання – гдз математика Богданович 4 клас

Математика 4 клас Богданович » Допомога учням

Математика 4 клас Богданович » Допомога учням

Завантаження. Зачекайте, будь-ласка…

Інші завдання дивись тут… ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ. «МАТЕМАТИЧНА СКРИНЬКА» Завдання 1101. За 8 змін 6 тракторів можуть виорати 768 га. Скільки гектарів виоре один такий трактор за 5 змін? Розв’язання. 1 спосіб. 1) 768 : 8 : 6 = 16 (га) – гектарів виоре один трактор за одну

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 1076.  110 + 220 – 50 • 5 : 10 = 305 50 • 5 = 250 250 : 10 = 25 110 + 220 = 330 330 – 25 = 305 1000 – 800 • 10 : 100 = 920 800 • 10 = 8000 8000 : 100 = 80 1000 – 80 = 920 110 + 220 – 50 : (10

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 1051. Задача 1. Для відправки на ярмарок 1 т 2 ц груш розклали у ящики, по 16 кг у кожний. Скільки потрібно було ящиків?  1 т 2 ц = 1 • 1000 кг + 2 • 100 кг = 1000 кг + 200 г = 1200 кг 1200 : 16 = 75 (ящ.)  Задача 2. За

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 1026°.  _17061| 33    165       517   _56    33   _231     231       0  _35856| 83     332       432  _265   249

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 1001. З 12 га зібрали 108 ц гречки, а з 6 га – 72 ц. Знайди середню врожайність гречки на цих ділянках. Розв’язання. 1) 108 + 72 = 180 (ц) – зібрали гречки. 2) 12 + 6 = 18 (га) – площа ділянок гречки. 3) 180 : 18 = 10 (ц) – середня

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 976°.  х  1084       34    4336  3252    36856 _1084    304    780 х  7235       77  50645 50645  557095 х     485

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 951 .Математичний диктант. 1) Зменшуване 540, від’ємник виражений добутком чисел 20 і 15. 540 – 20 • 15 = 540 – 300 = 240 2) Перший доданок 880, другий – частка чисел 2400 і 60. 880 + 2400 : 60 = 880 + 40 = 920 3) Перший множник 650, другий – частка чисел

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 926°. Маса 1/3 гарбуза 4 кг 500 г. Яка маса гарбуза? Розв’язання. Якщо 4 кг 500 г уже становить 1/3 гарбуза, тоді х 4 кг 500 г         3      13 кг 500 г – маса гарбуза. Відповідь: маса гарбуза 13 кг 500 г.  

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 901°.  11520 : З0 = 11520 : (10 • 3) = 11520 : 10 : 3 = 1152 : 3 = 384 _1152 | 3    9     384  _25    24   _12     12      0  192400 : 400 = 1924 : 4 =

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 876. Розглянь, як знайшли частку та остачу.  Усно: 294 : 40 = 294 : (10 • 4) = 294 : 10 : 4 = 7 (ост. 14). Пояснення. Знайдемо частку послідовним діленням на 10 і 4. У ході виконання окремих дій остачу не треба знаходити, але слід пам’ятати, що вона

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 851. Склади і розв’яжи задачу за коротким записом, якщо маси ящиків однакові. Магазин Кількість ящ. Загальна маса Перший Другий 8 ? 48 кг  36 кг У перший магазин завезли 48 кг помідорів у 8 ящиках, другого дня – 36 кг. Скільки завезли

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 826.  х : 500 = 25  х = 25 • 500 х = (20 + 5) • 500 х = 20 • 500 + 5 • 500 х = 12500 12500 : 500 = 125 : 5 = 25 25 = 25   х – 500 = 25 х = 25 + 500 х = 525 525 – 500 = 25 25 = 25   х + 25 = 500 х = 500 –

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 801. Хлопчик на 5/6 усіх своїх грошей купив 2 книжки за ціною З0 грн кожна. Скільки грошей було у хлопчика спочатку? Розв’язання. 1) 30 • 2 = 60 (грн.) – заплатив за книжки. Якщо 60 грн уже становить 5/6 від усіх грошей, тоді 2) 60 : 5 • 6 = 72

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 776°. За 7 днів 8 бурундуків перенесли в нірку 1960 горіхів, порівну кожний. Скільки горіхів перенесе в нірку один бурундук за 21 день? Розв’язання. 1 спосіб. 1) 1960 : 7 : 8 = 35 (г.) – переніс горіхів один бурундук за 1 день. 2) 35 • 21 = 735

Категорія : Математика 4 клас Богданович

Інші завдання дивись тут… Завдання 751. На малюнку зображено цілий круг і круг, поділений на 2 рівні частини. Одна така частина – це половина, або одна друга. Половина позначається двома цифрами 1/2. Якщо прикласти половини одна до одної, дістанемо цілий круг. У побуті часто користуються словом

Категорія : Математика 4 клас Богданович

8next.com

Математика 4 клас М В Богданович, Г П Лишенко 2015 р. Завдання 426

Інші завдання дивись тут…

Завдання 426. Склади й розв’яжи задачу.
З трьох ділянок разом зібрали  10580 кг картоплі. Скільки кг картоплі зібрали з кожної ділянки окремо, якщо з першої і другої зібрали 8350 кг, а з другої і третьої 6180 кг?

1 спосіб
Розв’язання:
10580 – 8350 = 2230 (кг) – картоплі зібрали з третьої ділянки.
6180 – 2230 = 3950 (кг) – картоплі зібрали з другої ділянки.
8350 – 3950 = 4400 (кг) – картоплі зібрали з першої ділянки.
2 спосіб
10580 – 8350 = 2230 (кг) –  картоплі зібрали з третьої ділянки.
10580 – 6180 = 4400 (кг) – картоплі зібрали з першої ділянки.
8350 – 4400 = 3950 (кг) – картоплі зібрали з другої ділянки.

3 спосіб
10580 – 8350 = 2230 (кг) –  картоплі зібрали з третьої ділянки.
10580 – 6180 = 4400 (кг) – картоплі зібрали з першої ділянки.

2230 + 4400 = 6630 (кг) – картоплі зібрали з третьої і першої ділянки разом.
10580 – 6630 = 3950 (кг) – картоплі зібрали з другої ділянки.
4 спосіб.
8350 + 6180 =  14530 (кг) – картоплі зібрали з першої, третьої і двох других ділянок.
14530 – 10580 = 3950 (кг) – ) – картоплі зібрали з другої ділянки.
8350 – 3950 = 4400 (кг) – картоплі зібрали з першої ділянки.

6180 – 3950 = 2230  (кг) – картоплі зібрали з третьої ділянки.
Відповідь: 4400 кг, 3950 кг, 2230 кг.

 

Завдання 427. Знайди масу кожного птаха.
Розв’язання:
6400 – 400 = 6000 (г) = маса шість гирь.
6000 : 6 = 1000 (г) – маса одної гирі.
1000 + 400 = 1400 (г) – маса качки.
1000 • 3 = 3000 (г) – маса індика.
1000 • 2 = 2000 (г) – маса півня.
Відповідь: 1400 г, 3000 г, 2000 г.

 

Задача 428. Із чисел 1, 5, 20, З0 випиши ті  значення змінної, для яких істинні нерівності.

60 : к > 4
к = 1, 5
50 – к < 25
к = 30
17 + к > 40
к = 30

Завдання 429°. З двох клубків вовни сплели 3 шапочки. Скільки таких шапочок можна сплести з 10 клубків?

Розв’язання:
10 : 2 = 5 (р.) – стільки разів по 2 міститься у 10.
3 • 5 = 15 (ш.) – стільки шапочок можна сплести.
Відповідь: 15 шапочок.

 

Завдання 430°.
72 420 – (11 725 – 9428) = 70173

  11725
–   9428
  22973
 72420
–  2297
 70173

7807 – (3655 + 977) = 3175

  3655
+  977
  4632  
 7807
-4632
 3175  


ДОДАВАННЯ І ВІДНІМАННЯ ІМЕНОВАНИХ ЧИСЕЛ
Завдання 431.(Усно.)

1 т – 250 кг  = 750 кг
1 м – 37 см = 63 см
2 кг – 300 г = 1700 г
10 т – 2 ц = 98 ц
10 дм – 4 см = 96 см
2 м- ЗО см = 170 см

1 т – 250 кг  = 1000 кг – 250 кг = 750 кг                     
1 м – 37 см = 100 см – 37 см = 63 см                        
2 кг – 300 г =  2 •  1 кг – 300 г = 2 • 1000 г – 300 г = 2000 г – 300 г = 1700 г                    
10 т – 2 ц = 10 • 1 т – 2 ц = 10 • 10 ц – 2 ц = 100 ц – 2 ц = 98 ц
10 дм – 4 см = 10 • 1 дм – 4 см = 10 • 10 см – 4 см = 100 см – 4 см = 96 см
2 м – 30 см = 2 • 1 м – 30 см = 2 • 100 см – 30 см = 200 см – 30 см = 170 см

Завдання 432. 1) Перевір, чи правильно виконано віднімання, і поясни, чим різняться подані записи.
53 м 08 см – 9 м 73 см = 43 м 35 см

 5308
–  973
 4335 (см)

 

дадавання

чисел

 53 м 08 см
–  9 м 73 см

 43 м 35 см

 

додавання

іменованих чисел

2) Знайди різницю і суму:
7 км 080 м і 5 км 185 м =1 км 895 м.

 7 080
-5 185
 1 895

 

віднімання

чисел

   7 км 080 м
–  5 км 185 м
   1 км 895 м

 

віднімання

іменованих чисел

Завдання  433. За 10 с дівчинка налічила в себе 12 ударів пульсу. Скільки ударів налічить дівчинка за хвилину?
Розв’язання:
І спосіб.
1 хв = 60 с.
60 : 10 = 6 (р.) – стільки разів по 10 міститься у 60.
12 • 6 = 72 (уд.) – ударів налічить за хвилину.
ІІ спосіб.
10 с = 10 • 1 с = 10 • (1/60) хв = 1/6 хв
12 : 1 • 6 =72 (уд.) – ударів налічить за хвилину.

Відповідь: 72 удари.

 

Завдання 434. 1) Перевір, чи правильно виконано додавання.
27 т 459 кг + 9 т 780 кг = 37 т 239 кг Правильно.

  27459
+  9780
  37239 (кг)
  27 т 459 кг
+  9 т 780 кг
  37 т 239 кг

2) Знайди суму і різницю: 19 кг 450 г і 7 кг 080 г.
19 кг 450 г + 7 кг 080 г = 26 кг 530 г

  19450
+  7080
  26530 (кг)

  19 т 450 кг

+  7 т 080 кг
  26 т 530 кг

19 кг 450 г – 7 кг 080 г = 12 кг 370 г

 19450           
–  7080
 12370
 19 кг 450 г            
–  7 кг 080 г
  12 кг 370 г

Завдання 435.

Маса гуски 5 кг 720 г, курки – на 3 кг 345 г менша, ніж гуски, а індика – на 4 кг 390 г більша, ніж маса гуски й курки разом. Яка маса курки, гуски та індика разом?
Розв’язання:

І спосіб
5720 – 3345 = 2375 (г) – маса курки.
2375 + 5720 = 8095 (г) – маса гуски і курки разом.
8095 + 4390 = 12485 (г) – маса індика.
8095 +12485 = 20580 (г) – маса курки, гуски та індика разом.
Відповідь: 20 кг 580 г.

ІІ спосіб

  5 кг 720 г

– 3 кг 345 г

  2 кг 375 г

 – маса курки.

 

   2 кг 375 г

+ 5 кг 720 г

   8 кг 095 г

– маса гуски і курки разом.

 

   8 кг 095 г

+ 4 кг 390 г

  12 кг 485 г

– маса індика.

 

   8 кг 095 г

+12 кг 485 г

  20 кг 580 г

– маса курки, гуски

та індика разом.


Завдання 436. Маса 50 однакових пакетів борошна 1 ц 50 кг. Яка маса 100 таких пакетів?
Розв’язання:
І спосіб.
1ц 50 кг = 150 кг
150 : 50 = 3 (кг) – маса одного пакета.
3 • 100 = 300 (кг) – маса 100 пакетів.
ІІ спосіб.
1ц 50 кг = 150 кг
100 : 50 = 2 (р.) – стільки разів по 50 міститься у 100.
150 • 2 = 300 (кг) – маса 100 пакетів.
Відповідь: 300 кілограмів або 3 центнери.

 

Завдання 437°. Придбали 180 л бензину. Для заправлення автомобіля використали третю частину бензину, а трьох мотоциклів – по 9 л бензину. Скільки літрів бензину залишилося?
Розв’язання:
180 : 3 = 60 (л) – заправили автомобіль.
9 • 3 = 27 (л) – заправили мотоцикли.
60 + 27 = 87 (л) – витратили бензину.
180 – 87 = 93 (л) – бензину залишилося.
Відповідь: 93 літри.

 

Завдання 438°.

10 ц 09 кг 
– 5 ц 68 кг
  4 ц 41 кг
   5 кг 708 г
+ 4 кг 840 г 
 10 кг 548 г

25 073 – (785 + 7453) = 16835

     785

+ 7453

   8238

  25073

–   8238

  16835

49 507 – (4305 – 947) = 46149

 4305

–  947

 3358
 49507

–  3358

 46149

 

Завдання 439. Прочитай тільки числа, що закінчуються нулем: 15; 40; 99; 100; 151; 250; 1000; 1009; 1200.
Сорок, сто, двісті п’ятдесять, тисяча, тисяча двісті
Як називають числа, що закінчуються нулем або кількома нулями?
40, 100, 250, 1000, 1200 – круглі числа.

 

Завдання 440. Кожне число можна записати у вигляді суми або різниці круглого й одноцифрового чисел. Наприклад:

37 = 30 + 7 
152 = 150 + 2
37 = 40 – З
152 = 160 -8

Запиши кожне із чисел 76 і 379 у вигляді суми й різниці круглого та одноцифрового чисел.

76 = 70 + 6

76 = 80 – 4

379 = 370 + 9

379 = 380 – 1

Завдання 441. Розв’яжи задачу складанням виразу.
З міста в село вийшов турист, а із села назустріч йому виїхав велосипедист. До зустрічі турист пройшов с км, а велосипедист проїхав у 3 рази більшу відстань. Яка відстань між містом і селом?
Розв’язання:
3 • с (км) – проїхав велосипедист.
3 • с + с = 4 • с (км) – відстань між містом і селом.
Відповідь: 4 • с  (км).

 

Завдання 442.   

 340 055
– 43 380
 296 675
  424 888
– 285 099
  139 789

Завдання 443. Знайди периметр кожної ділянки за планом.
Розв’язання:
20 – 6 = 14 (м) – ширина ділянки з картоплею.
Р = (14 + 8) • 2 = 44 (м) – периметр ділянки з картоплею.
Ділянка з огірками є квадратом, тому
Р = 6 • 4 = 24 (м) – периметр ділянки з огірками
8 – 6 = 2 (м) – ширина ділянки з помідорами.
Р = (2 + 6) • 2 = 16 (м) – периметр ділянки з помідорами.
Відповідь: 44 метри, 24 метри, 16 метрів.

 

Завдання 444. Першого дня фабрика виробила 13 730 м тканини, другого дня – стільки ж, скільки першого, а третього – на 11 800 м менше, ніж першого і другого разом. Скільки всього метрів тканини фабрика виробила за 3 дні?
Розв’язання:
13 730 • 2 = 27460 (м) – тканини виробили першого і другого дня разом.
27460 – 11800 = 15660 (м) – тканини виробили третього дня.
27460 + 15660 = 43120 (м) – тканини виробили за 3 дні.
Відповідь: 43120 метрів.

 

Завдання 445. Склади і розв’яжи задачі за короткими записами.

1) 3 кн. – по 18 грн     
    6 кн. – но  ?  грн
    Всього: 144 грн

Розв’язання:
18 • 3 = 54 (грн) – заплатили за 3 книги.
144 – 54 = 90 (грн) – заплатили за 6 книг.
90 : 6 = 15 (грн) – ціна книги.

Відповідь: 15 гривень.

 

Завдання 446°. Зі складу вивезли вугілля на 15 вантажівках, по 3 т на кожній. На складі залишилося 60 т вугілля. Про що дізнаємося, обчисливши вирази?
3 • 15 – 45 (т) – скільки тонн  вугілля вивезли зі складу.
60 : 3 = 20 (в.) – скільки потрібно вантажівок, щоб вивезти 60 т вугілля.
3 • 15 + 60 = 105 (т) –  скільки тонн вугілля було на складі спочатку.
60 – 3 • 15 =  (т) – на скільки більше тонн вугілля  залишилося, ніж вивезли.
15 + 60 : З = 35 (в.) – скільки потрібно вантажівок, що вивезти все  вугілля.

 

Завдання  447°.

  185 407

+  20 470

         338

   206 215

  7922 т 075 кг

–            990 кг

  7921 т 085 кг

25 754 – (9457 – 7090) = 23387

  9457

– 7090

  2367

  25754

–   2367

  23387

(2 ц – 50 кг) : 2 = (2 • 1 ц – 50 кг) : 2 = (2 • 100 кг – 50 кг) : 2 = (200 кг – 50 кг) : 2 = 150 кг : 2 =75 кг

 

Завдання 448.  Відстань від міста А до міста В поїзд подолав за 5 год 48 хв, а від міста В до міста С – за 3 год 34 хв. Скільки часу поїзд був у дорозі? Поясни обчислення.
Розв’язання:
5 год 48 хв + 3 год 34 хв = 9 год 22 хв 

   5 год 48 хв

+ 3 год 34 хв
   8 год 82 хв 
   9 год 22 хв

8 год 82 хв = 8 год + 60 хв + 22 хв = 8 год + 1 год + 22 хв = 9 год + 22 хв = 9 год 22 хв

 

Завдання 449. Перевір обчислення.
+ 4 р. 9 міс.
   2 р. 7 міс.   

   6 р. 16 міс. 

   7 р. 4 міс.

6 р 16 міс. = 6 р + 12 міс. + 4 міс. = 6 р + 1 р + 4 міс. = 7 р + 4 міс. = 7 р 4 міс.  

  

  17 год 20 хв

  – 5 год 45 хв

   11 год 35 хв

Пояснення:

17 год 20 хв = 16 год + 1 год + 20 хв = 16 год + 60 хв + 20 хв = 16 год 80 хв

   16 год 80 хв

  –  5 год 45 хв

   11 год 35 хв

 

 

   17 хв 45 с

 +24 хв 57 с

   41 хв 102 с

   42 хв 42 с

41 хв 102 с = 41 хв + 60 с + 42 с = 41 хв + 1 хв + 42 с = 42 хв + 42 с = 42 хв 42 с 

 

Завдання 450. Обчисли.
15 год 16 хв + 9 год 49 хв = 25 год 5 хв

  15 год 16 хв

+  9 год 49 хв

  24 год 65 хв

  25 год 5 хв

24 год 65 хв = 24 год + 60 хв + 5 хв = 24 год + 1 год + 5 хв=25 год + 5 хв = 25 год 5 хв

 

10 хв З0 с + 25 хв 45 с = 36 хв 15 с

   10 хв З0 с

+ 25 хв 45 с

   35 хв 75 с, 

   36 хв 15 с

35 хв 75 с = 35 хв + 60 с + 15 с = 35 хв + 1 хв + 15 с = 36 хв + 15 с = 36 хв 15 с 

 

5 діб 6 год – 2 доби 18 год = 2 доби 12 год

  5 діб 6 год

– 2 доби 18 год

  2 доби 12 год

Пояснення:

5 діб 6 год = 4 доби + 1 добу + 6 год = 4 доби + 24 год + 6 год = 4 доби + 30 год = 4 доби 30 год

  4 доби 30 год

– 2 доби 18 год

  2 доби 12 год

 

7 год 34 хв – 2 год 40 хв = 4 год 54 хв

  7 год 34 хв

– 2 год 40 хв

  4 год 54 хв

Пояснення:

7 год 34 хв = 6 год + 1 год + 34 хв = 6 год + 60 хв + 34 хв = 6 год + 94 хв = 6 год 94 хв

  6 год 94 хв

– 2 год 40 хв

  4 год 54 хв

  

Інші завдання дивись тут…

8next.com

Математика 4 клас М В Богданович, Г П Лишенко 2015 р. Завдання 625

Інші завдання дивись тут…

Завдання 626. 

Розв’язання.

У крузі повних квадратів 5, неповних – 16. 

5 + 8 = 12 (см2) – наближена площа круга.

У п’ятикутнику повних квадратів 6, неповних – 8.

6 + 4 = 10 (см2) – наближена площа п’ятикутника.

 

Завдання 627. Обчисли периметр і площу прямокутника зі сторонами 5 дм і 3 дм та квадрата зі стороною 4 дм. Порівняй периметри і площі цих фігур.

Розв’язання.

1) (5 + 3) • 2 = 16 (дм) – периметр прямокутника.

2) 5 • 3 = 15 (дм2) – площа прямокутника.

3) (4 + 4) • 2 = 4 • 4 = 16 (дм) – периметр квадрата.

4) 4 • 4 = 16 (дм2) – площа квадрата.

Відповідь: периметри фігур рівні, площа квадрата більша від площі прямокутника.

 

Завдання 628. Склади вирази і знайди їх значення.

1) До суми чисел 134 і 6 додай добуток цих чисел.

Розв’язання.

(134 + 6) + (134 • 6) = 140 + (100 + 30 + 4) • 6 = 140 + 100 • 6 + 30 • 6 + 4 • 6 = 140 + 600 + 180 + 24 = 944 

х 134

      6

  804

+ 140

   804

   944

2) Частку чисел 966 і 23 зменш у 7 разів.

Розв’язання.

966 : 23 : 7 = 42 : 7 = 6

_966 | 23 

  92      42

   46

   46

     0

 

Завдання 629. 

(1270 + 1856 : 4) • 7 = 12138

_1856 | 4   

 16      464

  25

  24

   16

   16

     0

+ 1270

     464

   1734

 

х 1734 

       7

 12138

(8240 – 294 • 7) • З = 18546

х 294

      7

 2058

_ 8240

  2058

  6182

х 6182

       3

 18546

Завдання 630. На кожному з 5 га поля соняшнику було одержано по 8 ц насіння, продаж якого дав 16 000 грн прибутку. Який прибуток дав 1 кг насіння?

Розв’язання.

8 ц = 800 кг.

1) 800 • 5 = 4000 (кг) – було одержано насіння.

2) 16000 : 4000 = 4 (грн.) – прибуток від 1 кг насіння.

Відповідь: 1 кг насіння дав прибуток 4 грн.

 

Завдання 631. Розглянь записи. Поясни, до якої задачі складено кожний вираз і про що дізнаємось, обчисливши його.

Задача 1. Довжина прямокутника 32 мм, а ширина – у 4 рази менша. Знайди його периметр і площу.

Розв’язання.

1) 32 • (32 : 4) = 256 (мм2) –  площа прямокутника.

2) (32 + 32 : 4) • 2 = 80 (мм)– периметр прямокутника.

Пояснення.

1) 32 : 4 = 8 (мм) – ширина прямокутника.

2) (32 + 8) • 2 = 80 (мм) – периметр прямокутника.

3) 32 • 8 = (30 + 2) • 8 = 30 • 8 + 2 • 8 = 240 + 16 = 256 (мм2) – площа прямокутника.

Відповідь: площа прямокутника 256 мм2, периметр – 80 мм.

Задача 2. Довжина прямокутника 32 мм, а ширина – на 4 мм менша. Знайди його периметр і площу.

Розв’язання.

32 • (32 – 4) = 896 (мм2) – площа прямокутника.

(32 + (32 – 4)) • 2 = 120 (мм) – периметр прямокутника.

Пояснення.

1) 32 – 4 = 28 (мм) – ширина прямокутника.

2) (32 + 28) • 2 = 120 (мм) – периметр прямокутника.

3) 32 • 28 = 896 (мм2) – площа прямокутника.

Відповідь: площа прямокутника 896 мм2, периметр – 120 мм. 

 

Завдання 632°. Площа прямокутника 640 м2, а довжина сторони 40 м. Знайди площу квадрата, периметр якого дорівнює периметру прямокутника.

Розв’язання.

1) 640 : 40 = 16 (м) – ширина прямокутника.

2) (40 + 16) • 2 = 112 (м) – периметр прямокутника.

3) 112 : 4 = (80 + 32) : 4 = 80 : 4 + 32 : 4 = 20 + 8 = 28 (м) – сторона квадрата.

4) 28 • 28 = 784 (м2) – площа квадрата.

х 28

  28

 224

 56 

 784

Відповідь: площа квадрата 784 м2.

 

Завдання 633°. 

х 50725

          8

  405800

 

57 100 – 7 = 57 990 + 10 – 7 = 57993

 

_ 1006

    265

    741

 

6 т 305 кг – 2 т 877 кг = (5 т + 1 т + 305 кг) – 2 т 877 кг = (5 т + 1000 кг + 305 кг) – 2 т 877 кг = 5 т 1305 кг – 2 т 877 кг = (5 т – 2 т) + (1305 кг – 877 кг) = 3 т 428 кг

або

_ 6 т 305 кг

  2 т 877 кг

  3 т 428 кг

або

_ 6305 

  2877

  3428 кг = 3 т 428 кг

13 м 64 см – 5 м = (13 м – 5 м) + 64 см = 8 м 64 см

600 – 600 : 20 = 600 – 30 = 570

 

ДІЛЕННЯ НА ОДНОЦИФРОВЕ ЧИСЛО.

Завдання 634. 

1) Діленням називають дію, за допомогою якої за добутком двох множників і одним із цих множників знаходять другий множник.

80 • 3 = 240 

240 : 3 = 80

Число 240 називають діленим, 3 – дільником, 80 – часткою. 

У множині натуральних чисел дія ділення не завжди виконується. Наприклад, щоб поділити 50 на 6, треба знайти таке число х, для якого 6 • х = 50. Такого натурального числа не існує, бо 6 • 8 = 48, а 6 • 9 = 54. 

У множині натуральних чисел завжди можливе ділення з остачею: 50 : 6 = 8 (ост. 2).

2) Наведи власні приклади на ділення без остачі та з остачею.

42 : 7 = 6

64 : 8 = 8

43 : 7 = 6 (ост. 1)

66 : 8 = 8 (ост. 2)

Завдання 635. 

1. Щоб поділити число на добуток двох чисел, достатньо поділити це число на один з множників, а потім результат поділити на другий множник. 

120 : (2 • 3) = 120 : 2 : 3 = 60 : 3 = 20

2. Щоб поділити суму чисел на дане число, достатньо поділити кожний доданок на це число і додати здобуті частки. 

(48 + 36) : 6 = 48 : 6 + 36 : 6 = 8 + 6 = 14

3. Щоб поділити різницю чисел на дане число, достатньо поділити на це число зменшуване і від’ємник, а потім від першої здобутої частки відняти другу.

(90 – 21) : 3 = 90 : 3 – 21 : 3 = З0 – 7 = 23 

Ці властивості частки застосовують в обчисленнях.

144 : 6 = 144 : (2 • 3) = 144 : 2 : 3 = 72 : 3 = 24

216 : 4 = (200 + 16) : 4 = 200 : 4 + 16 : 4 = 50 + 4 = 54

196 : 4 = (200 – 4) : 4 = 200 : 4 – 4 : 4 = 50 – 1 = 49

 

Завдання 636. 

846 : 2 = (800 + 40 + 6) : 2 = 800 : 2 + 40 : 2 + 6 : 2 = 400 + 20 + 3 = 423

693 : 3 = (600 + 90 + 3) : 3 = 600 : 3 + 90 : 3 + 3 : 3 = 200 + 30 + 1 = 231

65 : 5 = (50 + 15) : 5 = 50 : 5 + 15 : 5 = 10 + 3 = 13 

450 : 6 = (420 + 30) : 6 = 420 : 6 + 30 : 6 = 70 + 5 = 75

 

Завдання 637. Які з поданих задач розв’язуються дією ділення? Розв’яжи ці задачі.

1) У 6 однакових бідонах 186 л води. Скільки літрів води в одному бідоні?

Розв’язання.

186 : 6 = (180 + 6) : 6 = 180 : 6 + 6 : 6 = 30 + 1 = 31 (л) – літрів води в одному бідоні.

Відповідь: в одному бідоні 31 л води.

2) У кіоску було b настінних календарів з квітами, а з краєвидами – у k рази менше. Скільки було календарів з краєвидами? Склади вираз для розв’язування задачі та обчисли його, якщо b = 126 і k = 3.

Розв’язання.

b : k = 126 : 3 = (120 + 6) : 3 = 42 (к.) – було календарів з краєвидами.

Відповідь: було 42 календарі з краєвидами.

3) У скільки разів число 180 більше від числа 20?

Розв’язання.

180 : 20 = 6 (разів) – у стільки число 180 більше від числа 20.

Відповідь: число 180 у 6 разів більше від числа 20.

4) Невідоме число поділили на 4 і дістали 24. Знайди невідоме число.

Невідоме число – ділене, воно знаходиться дією множення.

5) У шкільну їдальню привезли 72 л молока. На приготування сніданку витратили третину молока. Скільки літрів молока витратили?

Розв’язання.

72 : 3 = (60 + 12) : 3 = 26 (л) – витратили літрів молока.

Відповідь: витратили 26 л молока.

 

Завдання 638. Вибери вирази на табличні випадки ділення. Поясни прийоми обчислення інших виразів.

72 : 8 = 9 

48 : 3 = (30 + 18) : 3 = 30 : 3 + 18 : 3 = 10 + 6 = 16

54 : 9 = 6 

64 : 16 = 64 : (8 • 2) = 64 : 8 : 2 = 8 : 2 = 4 

240 : З = 80

 

Завдання 640. Склади і розв’яжи рівняння за умовою: якщо невідоме число збільшити у 7 разів, буде 168.

Розв’язання.

Нехай х – невідоме число, тоді складемо рівняння

х • 7 = 168

щоб знайти невідомий множник, треба добуток поділити на відомий множник

х = 168 : 7 

х = 24 – невідоме число.

168 : 7 = (140 + 28) : 7 = 140 : 7 + 28 : 7 = 20 + 4 = 24

Відповідь: невідоме число дорівнює 24.

 

Завдання 641. Склади за таблицею і розв’яжи прості задачі.

Довжина прямокутника Ширина прямокутника Площа прямокутника

?

20 см

15 м

7 см

?

8 м

70 см2

120 см2

?

Розв’язання.

Задача 1. Площа прямокутника 70 см2. Знайди довжину прямокутника, якщо його ширина дорівнює 7 см?

Розв’язання.

1) 70 : 7 = 10 (см) – довжина прямокутника.

Відповідь: довжина прямокутника 10 см.

Задача 2. Площа прямокутника 120 см2. Його довжина дорівнює 20 см. Знайди ширину прямокутника.

Розв’язання.

1) 120 : 20 = 6 (см) – ширина прямокутника.

Відповідь: ширина прямокутника 6 см 

Задача 3. Довжина прямокутника 15 м, його ширина 8 м. Знайди площу прямокутника.

Розв’язання.

1) 15 • 8 = (10 + 5) • 8 = 80 + 40 = 120 (м2) – площа прямокутника.

Відповідь: площа прямокутника 120 м2.

 

Завдання 642. За день туристи пройшли 31 км. 4 год вони йшли зі швидкістю 4 км/год, а решту шляху – зі швидкістю 5 км/год. Скільки часу туристи були в дорозі?

Розв’язання.

1) 4 • 4 = 16 (км) – відстань пройшли за 4 год.

2) 31 – 16 = 15 (км ) – решта відстані.

3) 15 : 5 = 3 (год) – час руху на решті відстані.

4) 4 + 3 = 7 (год) – час туристів у дорозі.

Відповідь: туристи були в дорозі 7 год.

 

Завдання 643°. 

48 : 3 – 4 = (30 +18) : 3 – 4 = 30 : 3 + 18 : 3 – 4 = 10 + 6 – 4 = 12

624 : 3 = (600 + 24) : 3 = 600 : 3 + 24 : 3 = 200 + 8 = 208

5400 – 664 : 8 = 5400 – (640 + 24) : 8 = 5400 – (640 : 8 + 24 : 8) = 5400 – (80 + 3) = 5400 – 83 = 5317 

6000 : 3 – 600 : 2 = 2000 – 300 = 1700

48 : 4 – 3 = (20 + 28) : 4 – 3 = 20 : 4 + 28 : 4 – 3 = 5 + 7 – 3 = 9

448 : 7 = (420 + 28) : 7 = 420 : 7 + 28 : 7 = 60 + 4 = 64

 

Завдання 644°. Ширина прямокутника 8 см, а довжина – у 4 рази більша. Чому дорівнює площа прямокутника?

Розв’язання.

1) 8 • 4 = 32 (см) – довжина прямокутника.

2) 32 • 8 = (30 + 2) • 8 = 240 + 16 = 256 (см2) – площа прямокутника.

Відповідь: площа прямокутника 256 см2.

 

Завдання 645. 

8 : 3 = 2 (ост. 2), бо 2 • 3 + 2 = 8

9 сот. : 4 = 2 сот. (ост. 1 сот.) 

24 дес. : 5 = 4 дес. (ост. 4 дес.)

17 тис. : 5 = 3 тис (ост. 2 тис.)

 

Завдання 646. 

_882 | 7   

 7       126

 18

 14

   42

   42

     0

_378 | 7   

  35     54

   28

   28

     0

Завдання 647. 

_20736 | 8      

  16         2592

   47

   40

     73

     72

      16

      16

        0 

Найвищий розряд діленого – десятки тисяч. 2 дес. тис. не поділяться на 8, щоб у частці були дес. чисел. Перше неповне ділене 20 тис. У частці буде 4 цифри – ставимо 4 крапки. Дізнаємося, скільки тисяч буде у частці: 20 : 8, буде 2. Дізнаємося, скільки тисяч поділили: 2 • 8 = 16. Дізнаємося, скільки тисяч не поділилось: 20 – 16 = 4. Залишилося тисяч менше, ніж 8, –  цифру дібрали правильно. Утворимо неповне ділене із сотень: 4 тис. – це 40 сот. та ще 7 сот. –  усього 47 сот. Дізнаємося, скільки сотень буде у частці: 47 поділити на 8, буде 5. Дізнаємося, скільки сотень поділили: 5 • 8 = 40. Дізнаємося, скільки сотень не поділили: 47 – 40 = 7. Залишилося сотень менше, ніж 8, – цифру дібрали правильно.

Утворимо неповне ділене з десятків: 7 сот. – це 70 дес., та  ще 3 дес., усього 73 дес. Дізнаємося, скільки десятків буде в частці: 73 поділити на 8, буде 9.

Продовж пояснення.

Дізнаємося, скільки десятків поділили: 9 • 8 = 72. Дізнаємося, скільки десятків  не поділили: 73 – 72 = 1. Залишилося десятків менше, ніж 8, – цифру дібрали правильно.

Утворимо неповне ділене з одиниць: 1 дес. – це 10 дес., та  ще 6 од., усього 16  од. Дізнаємося, скільки одиниць буде в частці: 16 поділити на 8, буде 2. Дізнаємося, скільки одиниць поділили: 2 • 8 = 16. Дізнаємося, скільки одиниць  не поділили: 16 – 16 = 0. 

Шукана частка 2592.

 

Завдання 648. Поясни ділення за планом.

1. Визнач перше неповне ділене та кількість цифр у частці. 

2. Дізнайся, скільки одиниць найвищого розряду буде в частці. 

3. Дізнайся, скільки одиниць цього розряду поділилося і скільки – не поділилося.

4. Порівняй кількість одиниць залишку з дільником і перевір, чи правильно дібрано цифру частки.

5. Утвори наступне неповне ділене. (Повтори пункти 2 – 4 плану.)

_8235 | 3    

 6         2745

 22

 21

  13

  12

    15

    15

     0

_5264 | 7    

  49        752

    36

    35

     14

     14

       0

Завдання 649. 

_247668 | 6      

 24           41278

    7

    6

    16

    12

      46

      42

        48

        48

          0

_65559 | 3      

  6          21853

   5

   3

   25

   24

     15

     15

        9

        9

        0  

Завдання 650. 

360 : 10 – 180 : 18 = 36 – 10 = 26 

250 : 5 + 800 : 8 = 50 + 100 = 150 

120 • 100 : 10 : 6 = 12000 : 10 : 6 = 1200 : 6 = 200  

20 • 9 – 80 + 800 : 100 = 180 – 80 + 8 = 108

Інші завдання дивись тут… 

8next.com

Математика 4 клас. М. В. Богданович, Г.П. Лишенко 2015 р. Завдання 276

Інші завдання дивись тут…

Завдання 276. 1) Розглянь таблицю розрядів і класів.

Клас тисяч

Клас одиниць

Сотні

Десятки

Одиниці

Сотні

Десятки

Одиниці

тисяч

тисяч

тисяч

 

 

 

8

4

5

3

9

2

 

 

 

6

3

7

6

3

7

0

0

0

8

5

8

2

3

8

6

0

2

0

3

4

2) Прочитай перше число таблиці. Скільки в ньому одиниць класу тисяч; класу одиниць?

3) Прочитай друге і третє числа таблиці. Що в них спільне і що – відмінне?

4) Прочитай четверте число таблиці. Що позначає кожна із цифр у його запису?

5) Що позначають нулі в запису п’ятого числа?

Завдання 277. Прочитай числа в такому порядку: чотирицифрове, п’ятицифрове, шестицифрове.

6840                              30 281                 990 105 

Завдання 278. Спиши числа й підкресли в кожному клас тисяч. 

318 451                        23 500                                      7 480

60 006                          600 133                                    133 600

Завдання 279. 

   228 

х     3

   684

 

    48

х  23

 144

 96  

1104

 

782|  23                                     

69  |34                              

  92                                        

  92

    0 

 

161|  23                                     

161|7                              

   0 

Завдання 280. У районі міста минулого року побудували 6 однакових будинків, по 126 квартир у кожному. Цього року тут побудували на 240 квартир більше. Скільки сімей отримали квартири в нових будинках цього року?

Розв’язання:

126 • 6 =  756 (кв.) – сім’ї отримали  квартир минулого року.

756 + 240 = 996 (кв.) – сім’ї отримали  квартир цього року.

Відповідь: 996 сімей отримали квартири в нових будинках цього року.

Склади обернену задачу із запитанням: «На скільки.?».

У районі міста минулого року побудували 6 однакових будинків, по 126 квартир у кожному. Цього року тут побудували на 240 квартир більше. На скільки більше сімей отримали квартири в нових будинках цього року, ніж минулого?

Розв’язання:

126 • 6 =  756 (кв.) – сім’ї отримали  квартир минулого року.

756 + 240 = 996 (кв.) – сім’ї отримали  квартир цього року.

996 – 756 = 240 (кв.) – на стільки більше сімей отримали квартири в нових будинках цього року, ніж минулого.

Відповідь: на 240 квартир.

Завдання 281°. 1) Запиши цифрами числа, у яких: триста сорок п’ять одиниць класу тисяч і двісті вісімдесят чотири одиниці класу одиниць; п’ятсот тридцять сім одиниць класу тисяч; сорок одиниць класу тисяч і сто двадцять одиниць класу одиниць.

345 284; 537 000; 40 120.

2) Запиши числа у вигляді суми розрядних доданків.

57 454 = 50 000 + 7 000 + 400 + 50 + 4; 

570 454 = 500 000 + 70 000 + 400 + 50 + 4;

456 702 = 400 000 + 50 000 + 6 000 + 700 + 2; 

4037 = 4 000 + 30 + 7.

Завдання 282°. За три дні автомобіль проїхав а км. Першого дня він проїхав 300 км, а другого – на 20 км менше. Скільки кілометрів проїхав автомобіль третього дня? Склади вираз для розв’язування задачі та знайди його значення, якщо а = 960.

Розв’язання:

вираз: а – (300 – 20 + 300)

300 – 20 – кілометрів проїхав автомобіль другого дня.

300 – 20 + 300 –  кілометрів проїхав автомобіль першого і другого дня.

а – (300 – 20 + 300) – кілометрів проїхав автомобіль третього дня.

Якщо а = 960, тоді а – (300 – 20 + 300) = 960 – (300 – 20 + 300) = 960 – 580 = 380

Відповідь: 380 кілометрів.

Завдання 283. Як прочитати число 63 439? У ньому 63 одиниці класу тисяч (другого класу) і 439 одиниць класу одиниць (першого класу). Читаємо так: шістдесят три тисячі чотириста дев’ять. (Слово одиниці не вимовляємо.)

Прочитай число 282 450. Двісті вісімдесят дві тисячі чотириста п’ятдесят.

Завдання 284. Прочитай числа: 962 548; 30 655; 100 125; 25 200; 37 007; 900 009; 30 009; 9 000.

Дев’ятсот шістдесят дві тисячі п’ятсот сорок вісім;

тридцять тисяч шістсот п’ятдесят п’ять;

сто тисяч сто двадцять п’ять;

двадцять п’ять  тисяч двісті;

тридцять сім тисяч сім;

дев’ятсот тисяч дев’ять;

тридцять тисяч дев’ять;

дев’ять тисяч.

Завдання 285. Запиши цифрами числа, які містять: 247 одиниць другого класу і 572 одиниці першого класу; 47 одиниць другого класу і 50 одиниць першого класу; 8 одиниць другого класу і 7 одиниць першого класу.

247 572; 47 050; 8 007.

Завдання 286. Запиши цифрами числа: триста сорок; триста дев’яносто тисяч шістсот сім; шістнадцять тисяч шістдесят; двісті три тисячі двісті двадцять; чотириста тисяч вісімдесят.

340; 390 607; 16 060; 203 220; 400 080.

Завдання 287. 

9999 + 1 = 10000          124 000 + 200 = 124 200      43 690 – 90 = 43 600

1000 – 1 = 999               124 000 + 20 = 124 020        43 690 – 600 = 43 090

20 000 : 4 = 5 000         30 000 • 2 = 60 000               56 000 : 7 = 8 000

Завдання 288. Розглянь записи. Скільки нулів треба дописати до числа справа, щоб помножити його на 10, на 100, на 1000?

10 • 2 = 20              100 • 2 = 200                  1000 • 2 = 2000

2 • 10 = 20              2 • 100 = 200                  2 • 1000 = 2000

                               2 • 10 • 10 = 200            2 • 100 • 10 = 2000

Завдання 289. Розглянь записи. Скільки нулів треба відкинути в запису числа, щоб поділити його на 10; на 100; на 1000?

4000 : 10 = 400                                      4000 : 100 = 40

400 дес. : 1 дес. = 400                            40 сот. : 1 сот. = 40

                                                              4000 : 10 : 10 = 40

                                    4000 : 1000 = 4

                                    4 тис. : 1 тис. = 4

                                    4000 : 100 : 10 = 4

Завдання 290. Зменш у 100 разів числа.

500 : 100 = 5; 

6000 : 100 = 60; 

3800 : 100 = 38. 

Збільш у 10 разів числа.

500 • 10 =5000; 

10 • 10 = 100;

9000 • 10 = 90 000.

Завдання 291.

36 000 : 100 • 10 = 360 • 10 = 3600

800 • 10 : 100 = 8000 : 100 = 80

(260 + 140) : 100 = 400 : 100 = 4

600 • 10 • 10 = 6000 • 10 = 60000

180 • 100 : 10 = 18000 : 10 = 1800

(860 – 50) • 10 = 810 • 10 = 8100

Завдання 292.

260 000 : 100 = 2600

80 000 • 10 = 800 000

36 000 • 10 : 1000 = 360 000 : 1000 = 360

(100 + 300) • 4 = 400 • 4 = 1600

8400 – 80 000 : 10 = 8400 – 8000 = 400

8100 • 100 : 1000 = 810000 : 1000 = 810

Завдання 293°. За день у саду зібрали 740 кг яблук. Частину яблук розклали у 26 ящиків по 10 кг, а решту – в більші ящики по 12 кг. Скільки всього взяли ящиків?

Розв’язання:

10 • 26 =  260 (кг) – кілограмів яблук у ящиках по 10 кг.

740 – 260 = 480 (кг) – решту яблук.

480 : 12 = 40 (ящ.) – ящиків по 12 кг.

40 + 26 = 66 (ящ.) – всього взяли ящиків.

Відповідь: 66 ящиків.

Завдання 294. 1) Скільки одиниць першого класу в кожному числі: 217 533; 20 705; 7037; 57 009; 300 001; 680 000?

2) Скільки всього одиниць позначає цифра 2 в запису кожного із чисел: 245; 320; 127 300; 844 002?

Різними цифрами запиши найбільше і найменше п’ятицифрові числа, у яких сума цифр дорівнює 10. 

Найбільше число 43210 і  найменше число 10234.

Завдання 295. Збільш у 1000 разів числа.

7 • 1000 = 7 000;

75 • 1000 = 75 000;

700 • 1000 = 700 000; 

705 • 1000 = 705 000 .

Зменш у 100 разів числа. 

1 000 000 : 100 = 10 000; 

8000 : 100 = 80; 

380 000 : 100 = 3 800.

Завдання 296. У числі 230 758 усього 23 075 десятків. Як дізнатися, скільки всього десятків у числі?

Щоб дізнатися, скільки всього десятків у числі, треба закрити останню цифру справа. Число, що залишилося, покаже, скільки всього десятків у числі.

Подумай, як дізнатися, скільки в числі всього: сотень; тисяч; десятків тисяч; сотень тисяч.

2 307; 230; 23; 2.

Завдання 297. Скільки в числі 578 445 усього: сотень; тисяч; десятків тисяч?

5 784; 578; 57.

Завдання 298. 

702 – 384 + 75 = 393  

 702

-384

 318

 

78|13                                     

78|6                              

  0 

(140 + 350) : 7 = 490 : 7 = 70

  140

+350

  490

 

7 • 0 = 0

Завдання 299. Буратіно отримав від Мальвіни завдання обчислити 240 виразів за 10 днів, щодня порівну. Проте щодня він обчислював на 2 вирази менше. Скільки всього виразів обчислив Буратіно за 10 днів? (Розв’яжи двома способами.)

І спосіб.

Розв’язання:

240 : 10 = 24 (в.) – виразів мав обчислювати Буратіно за 1 день.

24 – 2 = 22 (в.) – виразів обчислював Буратіно за 1 день.

22 • 10 =  220 (в.) – виразів обчислив Буратіно за 10 днів.

Відповідь: 220 виразів.

ІІ спосіб.

Розв’язання:

2 • 10 = 20 (в.) – кількість виразів, що не обчислив Буратіно за 10 днів.

240 – 20 = 220 (в.) – виразів обчислив Буратіно за 10 днів.

Відповідь: 220 виразів.

Завдання 300. 3 кг ячменю за поживністю замінюють 4 кг вівса. Скількома кілограмами ячменю можна замінити 120 кг вівса?

4 кг – 3 кг 

120 кг – ?

Зразок міркування. Кожні 4 кг вівса можна замінити, узявши 3 кг ячменю. Отже, спочатку треба дізнатися, скільки разів по 4 кг міститься в 120 кг. Потім – скільки разів треба взяти по 3 кг. Сформулюємо перше запитання: «У скільки разів 120 кг більше, ніж 4 кг?».

Склади план та запиши розв’язання задачі.

1. У скільки разів 120 кг більше, ніж 4 кг?

2. Скільки  кілограмів ячменю  замінять 120 кг вівса?

Розв’язання:

120 : 4 = 30 (р) – у стільки разів 120 кг більше, ніж 4 кг.

3 • 30 = 90 (кг) – стільки кілограмів ячменю замінять 120 кг вівса.

Відповідь: 90 кілограмів.

Інші завдання дивись тут…

 

8next.com

решебник онлайн Математика 4 клас Богданович

Инфо

навчання українською мовою.

Автор книги, підручника: Богданович М.В.

Видавництво книги: Киев, “Освiта”

Рік випуску підручника, книги: 2004 Рік

Сторінок у підручнику: 130 сторінок

опис онлайн ГДЗ:

Як часто можна побачити дитину, якому дуже подобається математика? Це вже не рідкість, – особливо останнім часом. Однак навіть для того, щоб написати домашнє завдання, йому доводиться серйозно подумати. Чому? Тому що сучасна шкільна програма кардинально відрізняється від тієї, що була у його батьків. І вони частенько не в змозі зрозуміти, чому саме навчають їх дитини: інші терміни і принципи навчання винні в цьому. Складні рішення – і це в 4 класі. А що буде далі? Як допомогти своїй дитині і перевірити його домашні завдання з математики?

Все дуже просто: наш сайт постарався зібрати у своїй базі всі найпопулярніші підручники для всіх класів і готові домашні завдання, які можуть допомогти вам перевірити або порівняти написане вашою дитиною завдання. решебник онлайн Математика 4 клас Богданович – це оптимальний варіант перевірки виконаних завдань, як для самої дитини, так і для його батьків. Ви готові до того, що зможете допомогти своїй дитині? А ми в свою чергу допоможемо вам! Для того, щоб решебник онлайн Математика 4 клас Богданович, зміг вам допомогти – виберіть потрібну сторінку і натисніть на посилання. І всі необхідні рішення і відповіді будуть перед вашими очима.

Учебник онлайн Математика 4 клас Богданович

Допоможіть своїй дитині і проявіть інтерес до його навчанні і навіть якщо ви не сильно самі розбираєтеся в математиці і не хочете особливо вникати в суть – загляньте на наші сторінки і завжди зможете переконатися в тому, наскільки ваш малюк розумний і кмітливий. Особливо, якщо всі його домашні завдання і відповіді в них будуть виконані в чіткій відповідності з гдз на нашому сайті.

Читати посібник: решебник онлайн Математика 4 клас Богданович або завантажити зараз:

 

newgdz.com

Математика 4 клас М В Богданович, Г П Лишенко 2015 р. Завдання 651

Інші завдання дивись тут…

Завдання 651. Два трактори за 4 год роботи витратили 200 л пального порівну. Скільки літрів пального витрачав один трактор за 1 год роботи? (Розв’яжи задачу складанням виразу)

Розв’язання.

1 спосіб.

200 : 4 : 2 = 25 (л) – пального витрачав 1 трактор за 1 год.

Пояснення.

1) 200 : 4 = 50 (л) – пального витрачали 2 трактори за 1 год.

2) 50 : 2 = 25 (л) – пального витрачав 1 трактор за 1 год.

2 спосіб.

200 : 2 : 4 = 25 (л) – пального витрачав 1 трактор за 1 год.

Пояснення.

1) 200 : 2 = 100 (л) – витрачав пального 1 трактор за 4 год.

2) 100 : 4 = 25 (л) – витрачав пального 1 трактор за 1 год.

Відповідь: трактор витрачав 25 л бензину за 1 год.

 

Завдання 652. Для кролеферми заготовили на зиму 20 ц 40 кг лучного сіна, а конюшини – у к рази менше. Скільки разом сіна й конюшини заготовили на зиму? Склади вираз та знайди його значення, якщо к = 3.

Розв’язання.

20 ц + 40 кг = 20 • 100 кг + 40 кг = 2040 кг

2040 + 2040 : к = 2040 + 2040 : 3 = 2720 (кг) = 27 ц 20 кг – заготовили всіх трав. 

Пояснення:

1) 2040 : к (кг) – заготовили конюшини.

2) 2040 + 2040 : к – заготовили всіх трав. 

2040 : 3 = (1800 + 240) : 3 = 1800 : 3 + 240 : 3 = 600 + 80 = 680

2040 + 680 = 2040 + 660 + 20 = 2700 + 20 = 2720

Відповідь: заготовили на зиму 27 ц 20 кг сіна та конюшини.

 

Завдання 653°. 

_288953 | 7       

  28         41279

     8

     7

     19

     14

       55

       49

         63

         63

           0

_7406 | 7            

 7         1058

   4

   0

   40

   35

    56

    56

      0

330 • 3 – (690 + 125) = (300 + 30) • 3 – (690 + 110 + 15) = 300 • 3 + 30 • 3 – 815 = 900 + 90 – 815 = 90 + 85 = 175 

240 : 8 + 70 • 3 – 100 = 30 + 210 – 100 = 240 – 100 = 140 

 

Завдання 654°. Побудуй два різних прямокутники так, щоб площа кожного дорівнювала 16 см2.

Розв’язання.

16 • 1 = 16 (см2) – площа прямокутника з довжиною 16 см та шириною 1 см.

8 • 2 = 16 (см2) – площа прямокутника з довжиною 8 см та шириною 2 см.

 

Завдання 655. 

9 : 4 = 2 (ост. 1), перевірка 2 • 4 + 1 = 9

26 : 8 = 3 (ост. 2), перевірка 3 • 8 + 2 = 26 

32 : 5 = 6 (ост. 2), перевірка 6 • 5 + 2 = 32 

55 : 7 = 7 (ост. 6), перевірка 7 • 7 + 6 = 55 

87 : 9 = 9 (ост. 6), перевірка 9 • 9 + 6 = 87 

56 : 6 = 9 (ост. 2), перевірка 9 • 6 + 2 = 56

 

Завдання 656. Розглянь малюнок, числові дані та вирази. Поясни, що знайдемо, обчисливши кожний вираз.

120 : З0 = 6 (р) – у стільки разів більше води у бочці, ніж у каністрі (у стільки разів менше води в каністрі, ніж у бочці).

120 – 30 = 90 (л) – на стільки більше води в бочці, ніж у каністрі (на стільки менше води в каністрі, ніж у бочці).

60 • 6 = 360 (л) – води у шести чанах.

60 : 30 = 2 (р) – у стільки разів більше води у чані, ніж каністрі (у стільки разів менше води в каністрі, ніж у чані).

120 – (30 + 60) = 30 (л) – на стільки більше води у бочці, ніж у каністрі та чані разом (на стільки менше води в каністрі та чані, ніж у бочці).

120 • 3 + З0 • 4 = 360 + 120 = 480 (л) – води в 3 бочках та 4 каністрах. 

 

Завдання 657. 

_19187 | 7     

 14         2741

   51

   49

     28

     28

        7

        7

        0

_120865 | 5      

 10          24173

   20

   20

      8

      5

      36

      35

        15

        15

          0

_148460 | 4       

  12          37115 

   28

   28

      4

      4

        6

        4

        20

        20

          0

_57128 | 8     

  56         7141

    11

      8

      32

      32

         8

         8

         0

Завдання 658. Двома сівалками за 12 год роботи засіяли 96 га пшениці. Скільки гектарів пшениці можна засіяти однією такою сівалкою за 7 год роботи?

Розв’язання.

1 спосіб.

1) 96 : 2 = (80 + 16) : 2 = 48 (га) – засіяли одною сівалкою за 12 год.

2) 48 : 12 = 48 : 6 : 2 = 4 (га) – засіяли одною сівалкою за 1 год.

3) 4 • 7 = 28 (га) – засіяли одною сівалкою за 7 год.

або можна записати так:

1) 96 : 2 : 12 = 4 (га) – засіяли одною сівалкою за 1 год.

2) 4 • 7 = 28 (га) – засіяли одною сівалкою за 7 год.

2 спосіб.

1) 96 : 12 = 8 (га) – засіяли двома сівалками за 1 год.

2) 8 : 2 = 4 (га) – засіяли одною сівалкою за 1 год.

3) 4 • 7 = 28 (га) – засіяли одною сівалкою за 7 год.

або можна записати так:

1) 96 : 12 : 2 = 4 (га) – засіяли одною сівалкою за 1 год.

2) 4 • 7 = 28 (га) – засіяли одною сівалкою за 7 год.

Відповідь: можна засіяти 28 га пшениці.

 

Завдання 659. З 1240 баранів настригли по 6 кг вовни, а із 720 овець – по 4 кг. Скільки всього кілограмів вовни настригли? (Розв’яжи задачу складанням виразу.)

Розв’язання.

1) 1240 • 6 + 720 • 4 = 10320 (кг) – настригли всього вовни.

Пояснення.

х 1240

      6

  7440 (кг) –

настригли вовни

від баранів.

х 720 

    4

 2880 (кг) –

настригли вовни

від овець.

+ 7440

   2880

  10320 (кг) –

настригли всього вовни.

Відповідь: всього настригли 10320 кг вовни.

 

Завдання 660. 

5 кг : 2 = 5000 г : 2 = 2500 г = 2 кг 500 г

Скільки кілограмів у 2500 г?

Міркуємо так. 1000 г = 1 кг. Отже, у 1000 г стільки кілограмів, скільки тисяч у числі 2500, тобто 2, тому 2500 г = 2 кг 500 г.

10 м : 4 = 1000 см : 4 = 250 см = 2 м 50 см

Скільки метрів у 250 см?

Міркуємо так. 100 см = 1 м. Отже, у 250 см стільки метрів, скільки сотень у числі 250, тобто 2, тому 250 см = 2 м 50 см.

1 дм : 5 см = 10 см : 5 см = 2

1 год : З = 60 хв : 3 = 20 хв

 

Завдання 661°. 

_58216 | 8     

 56         7277

   22

   16

     61

     56

      56

      56

        0 

_26364 | 6      

  24        4394 

    23

    18

      56

      54

        24

        24

          0 

47 000 : 100 • 5 – 370 = 470 • 5 – 370 = (400 + 70) • 5 – 370 = 400 • 5 + 70 • 5 – 370 = 2000 + 350 – 370 = 1980 

10 000 – 24 • 5 • 7 = 9160

х 24

    5

 120

х 120

    7

   840

_ 10000

      840

    9160

Завдання 662°. Довжина шкільного коридору 24 м, а ширина дорівнює 1/6  його довжини. Знайди площу коридору.

Розв’язання.

1) 24 : 6 = 4 (м) – ширина коридору.

2) 24 • 4 = (20 + 4) • 4 = 96 (м2) – площа коридору.

Відповідь: площа коридору 96 м2.

 

Завдання 663. Склади кілька задач за виразом а : 4.

Задача 1. За 4 ручки заплатили а грн. Знайди ціну ручки?

Задача 2. Василько має а років і він старший від Петрика в 4 рази. Скільки років Петрику?

 

Завдання 664. Чотирма однаковими сівалками за 9 год засіяли 108 га ячменю. За скільки годин можна засіяти 60 га однією такою сівалкою? Поясни розв’язання різними способами.

Розв’язання.

1-й спосіб 

1) 108 : 9 = 12 (га) – засіяли 4 сівалками за 1 год.

2) 12 : 4 = 3 (га) – засіяли 1 сівалкою за 1 год.

3) 60 : 3 = 20 (год) – треба годин.

2-й спосіб

1) 108 : 4 = 27 (га) – засіяли 1 сівалкою за 9 год.

2) 27 : 9 = 3 (га) – засіяли 1 сівалкою за 1 год.

3) 60 : 3 = 20 (год) – треба годин.

Відповідь: такою сівалкою можна засіяти 60 га за 20 год.

 

Завдання 665. 

І

5

4

0

7

II

70

20

90

100

IIІ

10

6

8

1

IV

12

13

16

14

V

46

39

27

56

1) Додай числа IV і V стовпчиків.

12 + 46 = 58

13 + 39 = 13 + 37 + 2 = 52

16 + 27 = 16 + 24 + 3 = 43

14 + 56 = 70

2) Перемнож числа І і V стовпчиків, III і IV стовпчиків, II і IV стовпчиків.

5 • 46 = 5 • (40 + 6) = 5 • 40 + 5 • 6 = 200 + 30 = 230

4 • 39 = 4 • (30 + 9) = 4 • 30 + 4 • 9 = 120 + 36 = 156

0 • 27 = 0

7 • 56 = 7 • (50 + 6) = 7 • 50 + 7 • 6 = 350 + 42 = 392

10 • 12 = 120

6 • 13 = 6 • (10 + 3) = 6 • 10 + 6 • 3 = 60 + 18 = 78

8 • 16 = 8 • (10 + 6) = 8 • 10 + 8 • 6 = 80 + 48 = 128

1 • 14 = 14

70 • 12 = 70 • (10 + 2) = 70 • 10 + 70 • 2 = 700 + 140 = 840

20 • 13 = 20 • (10 + 3) = 20 • 10 + 20 • 3 = 200 + 60 = 260

90 • 16 = 90 • (10 + 6) = 90 • 10 + 90 • 6 = 900 + 540 = 1440

100 • 14 = 1400

3) Від чисел ІІ стовпчика відніми числа IV стовпчика.

70 – 12 = 70 – 10 – 2 = 60 – 2 = 58

20 – 13 = 20 – 10 – 3 = 10 – 3 = 7

90 – 16 = 90 – 10 – 6 = 80 – 6 = 74

100 – 14 = 100 – 10 – 4 = 90 – 4 = 86

 

Завдання 666. 

х • 9 = 4599 

х = 4599 : 9 

х = 511

511 • 9 = 4599

4599 = 4599 

Х 511

      9

 4599

х : 9 = 999

х = 999 • 9 

х = 8991

8991 : 9 = 999

999 = 999

х 999

      9

 8991

_ 8991 | 9     

  81       999

   89

   81

     81

     81

       0

х • 9 = 9000

х = 9000 : 9

х = 1000

1000 • 9 = 9000

9000 = 9000

 

Завдання 667*. Маса 9 кульок дорівнює масі 2 кубиків і 2 шайб. Шайба у 2 рази легша за кубик. Скільки кульок треба взяти, щоб їх маса дорівнювала масі 1 кубика?

Розв’язання.

Якщо шайба у 2 рази легша за кубик, тоді маса двох шайб дорівнює масі кубика. Тоді маса 9 кульок дорівнює масі 3 кубиків. 

Маса 1 кубика у три рази менша, тому дорівнює масі 3 кульок.

Відповідь: треба взяти 3 кульки.

 

Завдання 668. 

_2548 | 2    

 2        1274

  5

  4

  14

  14

     8

     8

     0

_3486 | 3     

 3         1162 

   4

   3

   18

   18

     6

     6

     0

_25048 | 4     

 24         6262

   10

     8

     24

     24

        8

        8

        0

_8105 | 5     

 5         1621

 31

 30

   10

   10

     5

     5

     0

Перевірка.

х 1274

       2

   2548

Перевірка.

х 1162

       3

   3486

Перевірка.

х 6262

       4

  25048

Перевірка.

х 1621

       5

   8105

Завдання 669. З ділянки зібрали 248 ц капусти, буряків – у 2 рази менше, ніж капусти, а моркви – на 84 ц менше, ніж буряків. Скільки всього центнерів овочів зібрали?

Розв’язання.

1) 248 : 2 = 124 (ц) – зібрали буряків.

2) 124 – 84 = 40 (ц) – зібрали моркви.

3) 248 + 124 + 40 = 412 (ц) – зібрали овочів.

Відповідь: всього зібрали 412 ц овочів.

 

Завдання 670°. За 2 год 8 юннатів зробили 48 годівниць для птахів, порівну кожний. Скільки годівниць може зробити один юннат за 5 год?

Розв’язання.

1 спосіб.

1) 48 : 8 = 6 (г.) – зробив годівниць 1 юннат за 2 год.

2) 6 : 2 = 3 (г.) – зробив годівниць 1 юннат за 1 год.

3) 3 • 5 = 15 (г.) – може зробити годівниць юннат за 5 год.

2 спосіб.

1) 48 : 2 = 24 (г.) – зробили годівниць 8 юннатів за 1 год.

2) 24 : 8 = 3 (г.) – зробив годівниць 1 юннат за 1 год.

3) 3 • 5 = 15 (г.) – може зробити годівниць юннат за 5 год.

Відповідь: один юннат може зробити 15 годівниць.

 

Завдання 671°. 

_2310 | 6   

 18       385

   51

   48

     30

     30

       0

_2905 | 7    

  28      415

   10

     7

     35

     35

       0 

_61712 | 8     

 56         7714

   57

   56

    11

      8

      32

      32

        0

_67455 | 5        

 5           13491 

 17

 15

   24

   20

    45

    45

       5

       5

       0

Перевірка.

х  385

       6

  2310

Перевірка.

х  415

       7

  2905

Перевірка.

х 7714

       8

 61712

Перевірка.

х 13491

         5

   67455

Завдання 672. 

_ 918 | 3   

   9      306

    1

    0

    18

    18

      0

 

Завдання 673. 

_12282 | 6    

 12          2047

    2

    0

    28

    24  

      42

      42

        0

Перше неповне ділене 12 тисяч. У частці буде 4 цифри. Дізнаємося, скільки тисяч буде у частці: 12 поділити на 6, буде 2. Остачі немає. Друге неповне ділене 2 сот. 2 сот. не діляться на 6 так, щоб у частці були сотні. У частці на місці сотень пишемо 0. Третє неповне ділене 28 дес. 28 дес. поділити на 6, буде 4 десятки і в остачі 4 дес. Залишилося десятків менше, ніж 6, – цифру десятків дібрали правильно. Четверте неповне ділене 42 од. 42 поділити на 6, буде 7. Остачі немає. Частка 2047.

 

Завдання 674. 

_453905 | 5      

  45          90781

     3

     0

     39

     35

      40

      40

         5

         5

         0

_217301 | 7      

 21          31043

    7

    7

      3

      0

      30

      28

        21

        21

          0 

_377232 | 4      

  36          94308

    17

    16

     12

     12

         3

         0

         32

         32

           0   

Перевірка

х 90781

         5

 453905

Перевірка

х 31043

         7

 217301

Перевірка 

х 94308

         4

 377232

Завдання 675. Склади вирази та знайди їх значення.

1) Добуток чисел 2008 і 8 зменшити на 800.

2008 • 8 – 800 = 15264 

х 2008

       8

 16064

_ 16064

      800

   15264

2) Частку чисел 33 000 і 100 збільшити у 3 рази.

(33 000 : 100) • 3 = 330 • 3 = (300 + 30) • 3 = 300 • 3 + 30 • 3 = 900 + 90 = 990

Інші завдання дивись тут… 

8next.com

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *